• Sluisweg 17, 4794 SW, Heijningen
  • +31 (0) 167 52 50 00

Certified

ISO 9001, ISO 3834-2, EN 1090 EXC2

Full Service

Engineering, Fabrication and Installation

Persbericht: FB Group uit Heijningen verscheept hele fabriek

Persbericht: FB Group uit Heijningen verscheept hele fabriek

Pers001_image-736272

Twee van de straks drie nieuwe generatie zwaar-transportkranen van Mammoet op de testlocatie aan de Autrichehaven bij Westdorpe. Foto: Adri van de Wege

HEIJNINGEN – Een megaklus wordt het, donderdag bij FB Group op Industrieterrein Dintelmond. Een complete, daar gemaakte chemische fabriek van polyolen wordt dan verscheept naar Rotterdam.

Het gevaarte is ruim 20 meter lang, 14 meter breed en 18 meter hoog. Het weegt bijna 400 ton. Om het ding vervoerbaar te maken, is het opgesplitst in vier delen. Mammoet, gespecialiseerd in zwaar transport, zet die delen donderdag met een paar enorme kranen op diepladers. Die brengen de fabriek naar de kade, waar de delen worden overgezet op grote pontons. Van daar gaat het naar het terrein van Huntsman Corporation in de Rotterdamse Botlek.

Grootste apparaat

FB Group maakt installaties en leidingnetwerken voor de olie- en gasindustrie, de chemie en de offshore. De polyolenfabriek in opdracht van Huntsman is het grootste apparaat dat FB Group ooit heeft gebouwd, zegt directeur en mede-eigenaar Bart van der Toorren. “Het is een reusachtige installatie en behoorlijk complex. Dit transport is redelijk uniek.”

Normaal wordt zo’n chemische fabriek op de plaats van bestemming opgebouwd. Voor het eerst heeft FB Group dat nu op het eigen terrein gedaan. Dat heeft voordelen, zegt Van der Toorren: in bouwtijd, in kosten en wat betreft beperking van risico’s.

Bron: BN DeStem

Top